PH-neutrale dak

Welke soorten dakbedekking zijn er mogelijk

Wil je bedekking op je plat dak gaan plaatsen of vernieuwen? Dan dien je een keuze te maken uit diverse materialen. Elke mogelijkheid heeft daarbij zijn eigen karakteristieken en voor- en nadelen. We hebben alle keuzes hieronder kort voor je beschreven, zodat je een stuk eenvoudiger kunt bepalen welke dakbedekking ideaal is voor jouw situatie.

Witte dakbedekking

De witte dakbedekking wordt uiteraard gekenmerkt door zijn witte kleur. Maar het vermindert ook de koellast van het dak, doordat de zonnestralen worden gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Dit resulteert er in dat de warmte van de zon wordt weerkaatst en niet wordt opgenomen. De lagere en constante temperatuur resulteert tevens in een langere levensduur van het dak. Door de lagere temperatuur zal het in de zomer ook een stuk koeler aanvoelen. Hierdoor bespaar je met name in de zomermaanden op je energiekosten, aangezien je de airconditioning minder vaak hoeft te gebruiken.

Tevens vermindert het ook het hitte-eilandeffect. Dit betekent dat de temperatuur in het stedelijk gebied hoger ligt dan in het omliggend landelijk gebied. Dit is ook de reden dat je als bedrijf zijnde gebruik kunt maken van de Energie-Investerings Aftrek (EIA). Met deze subsidie kun je als bedrijf zijnde een mooie financiële tegemoetkoming verwachten.

Zwarte dakbedekking

Een zwarte dakbedekking trekt in vergelijking met de witte variant veel meer warmte aan. Dit is tijdens de koude wintermaanden natuurlijk zeer welkom, maar in de zomer kan dat veel ongewenste warmte aantrekken. Het nadeel is dat een airconditioning veel meer energie verbruikt dan de stookkosten die benodigd zijn voor het verwarmen tijdens de wintermaanden. Hierdoor ben je onderaan de streep meer kwijt aan energie voor de airco, dan dat je kunt besparen met het absorberen van de warmte door middel van een zwarte dakbedekking.

PH-neutrale dak

Hierbij wordt het regenwater dat op het dak valt opgevangen, en vervolgens opgeslagen en later hergebruikt. Het water wordt nadat het is opgevangen gefilterd in de regenwatertank. Dit wordt ook wel regenwaterrecuperatie genoemd.

De PH-waarde geeft de hoogte van de zuurtegraad aan. Deze waarde heeft uiteindelijk invloed op de kwaliteit van het regenwater. Bij PH-neutraal is het water niet zuur en tevens niet basisch, zoals dat ook het geval is bij zuiver water. Het opgevangen regenwater is echter niet geschikt wanneer men het wilt gaan gebruiken als drinkwater. Het is daarentegen uitermate goed te gebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin, het wassen van kleding, je auto te wassen of om het toilet door te spoelen.

We hebben het bij kunststof daken over het plaatsen van synthetische dakbanen. Deze zijn redelijk eenvoudig te plaatsen, zonder dat daar een scheidingslaag voor benodigd is. Het is echter alleen bij platte en licht hellende daken toe te passen, waardoor het niet voor elk dak mogelijk is. Daarentegen is een kunststof dak niet in grote mate belastend voor de dakconstructie en zijn ze eenvoudig te onderhouden.

Er zijn eigenlijk twee soorten kunststof die we kunnen onderscheiden; PVC en EPDM. Daarbij wordt PVC tegenwoordig het meest toegepast, doordat de kosten relatief laag liggen ten opzichte van EPDM. Echter, ligt de gemiddelde levensduur van EPDM een stuk hoger (tussen de 30-40 jaar), in vergelijking met PVC (tussen de 20-30 jaar). PVC is daarbij sterk waterdicht, maar wel een stuk lastiger om te leggen. Hierdoor is het voor de gemiddelde doe-het-zelver een relatief zwaar klusje te noemen.

Het grote voordeel is dat PVC weerbestendig is en dat onderhoud eenvoudig uit te voeren is. Rechtstreeks PVC plaatsen op oude dakbedekking is helaas niet mogelijk, wat bij EPDM echter wel mogelijk is. Bij EPDM zal de flexibiliteit ook niet afnemen, waardoor de kwaliteit altijd gewaarborgd blijft.

Groendak

Een groendak kan een absolute sieraad voor het oog zijn. Het brengt ook enkele voordelen met zich mee voor het milieu (fauna en flora). Als je grote waarde hecht aan duurzaamheid en ecologie, dan is een groendak zonder enige twijfel de juiste keuze voor jou. Een groendak verbetert namelijk de luchtkwaliteit door de fijnstof uit de lucht op te vangen. Het kent een lange levensduur van rond de 40 jaar en staat bekend om zijn uitermate goede isolerende werking.

Bijkomende nadelen zijn dat vogels graag de planten eruit willen trekken en dan onkruid zich snel laat zien (met name in de schaduw). Daarnaast heeft het wel voeding nodig, in de vorm van mest. Tevens dien je het 2 tot 3 keer per week water te geven, waarmee je voorkomt dat het (vooral in de zomer) rood en droog zal uitslaan.

Je hebt ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor moderne sandwichpanelen, waarmee je je dak kunt isoleren en bekleden. Naast zijn strakke uitstraling zijn deze wandpanelen tevens UV-bestendig, waterafstotend en getest op brandwerendheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *