beveiligingscamera

Welke bewakingscamera set past bij uw woning?

Huisautomatisering is een algemene term waarin veel soorten apparaten en diensten ondergebracht zijn. Zo is er niet één domotica protocol maar er zijn vele systemen die allemaal nét iets anders werken. Een deel hiervan werkt samen met andere protocollen, maar er zijn ook systemen die (bewust) niet koppelbaar zijn met andere producten en diensten. Welke bewakingscamera set past bij uw woning?

Hoe kun je een bewakingscamera set installeren?

Laten we alle smart home opties even laten voor wat het is, en de nadruk leggen op een bewakingscamera set. Er zijn twee manieren om een dergelijk systeem in huis te installeren, met ieder unieke pluspunten en minpunten.

Met draad

Traditionele bewakingssystemen worden verbonden met kabels die door het gehele gebouw kunnen lopen. Die kabels worden indien mogelijk via speciale gaten doorgevoerd, wanneer die niet aanwezig zijn kan de elektricien die boren of frezen. Het is ook mogelijk om de kabels langs de plinten te leggen en deze af te dekken, dan is er beduidend minder hak- en breekwerk nodig. Toch zullen er per ruimte nog steeds gaten moeten komen om de kabels doorheen te voeren. Hoewel het netwerk via draad loopt, is het nog steeds mogelijk om op specifieke punten gebruik te maken van draadloze communicatie.

Een voordeel van bedraad een bewakingscamera set aansluiten is de veiligheid van data. Zeker wanneer het een compleet gesloten circuit betreft. De verbinding kan niet gehackt worden middels software, er is een fysieke ingreep nodig om beelden af te tappen.

Een nadeel van bedraad een beveiligingssysteem aansluiten is het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden. Binnen een smart home werken doorgaans meerdere apparaten samen, zo kunnen smart lights gebruikt worden in combinatie met de huisbeveiliging.

Door beveiliging in huis geheel bekabeld te installeren zullen de kosten hoger uitvallen, de flexibiliteit is beperkt en er zal geboord en/of gebroken moeten worden. Het is in theorie wel een veilige (lokale) oplossing.

Zonder draad

Het is ook mogelijk om een bewakingscamera set met draadloze verbinding aan te sluiten op basis van een domotica protocol en een IP camera tool om de apparatuur draadloos te kunnen bedienen. In de eerste plaats zal er internet beschikbaar moeten zijn op de locatie, in de vorm van een aansluiting aan huis met een centrale router die voorzien is van beveiligde encryptie. Dat deel is nog vrij standaard. Dan komen we op de hardware en met name de software. Laten we beginnen met het domotica protocol:

Domotica is een andere benaming voor huisautomatisering die vaak in de zorg wordt gebruikt, maar ook in de beveiliging. Het domotica protocol is de wijze van communicatie tussen meerdere smart home apparaten. Er zijn standaarden, maar zoals iedere ‘standaard’ zijn er verschillende mogelijkheden. In het geval van domotica hebben we het over veel mogelijkheden, wat dacht u van:

  • 433 Mhz
  • 868 Mhz
  • 1-Wire
  • Apple Airplay
  • Bluetooth
  • Chromecast
  • Infrarood
  • IP
  • Klik-Aan-Klik-Uit
  • RS-232
  • RS0485
  • Somfy RTS
  • Wifi
  • Z-Wave
  • Zigbee

En dan hebben nog lang niet alle mogelijkheden genoemd… Sommige systemen zijn merkgebonden, gelukkig zullen de meeste apparaten ook werken met meerdere opties. Zo kun je een bewakingscamera set van Somfy het beste gebruiken in combinatie met een Somy TaHoma bridge, dan werkt de IP camera tool app ook eenvoudiger. Toch kun je die TaHoma ook weer probleemloos koppelen met Philips Hue verlichting, Sonos luidsprekers of met een Honeywell slimme thermostaat. Die ‘bridge’ is daarmee de sleutel tot de oplossing. Dit is een apparaat dat smart home producten met elkaar laat communiceren.

Werkt alles met wifi?

Wanneer je met IP apparaten en diensten aan de slag gaat, zul je wellicht denken dat alle slimme apparaten gekoppeld worden met een wifi signaal. Toch is dat niet het geval. Het Klik-Aan-Klik-Uit systeem werkt op basis van 433 Mhz en 868 Mhz, een lokaal netwerk. Ieder apparaat wordt aan een netwerk in huis toegevoegd die met elkaar verbonden zijn. Het is een keten van apparaten die samen een soort net vormen dat onzichtbaar door de woning loopt. Maar niet daarbuiten, en ze werken ook niet met wifi of IP. Via een bridge kan dit systeem wel gekoppeld worden aan het Zigbee domotica protocol.

Volgt u het nog? Voor een aantal lezers zal kabels trekken plotseling heel aantrekkelijk klinken, toch hoeft het draadloze verhaal niet zo gecompliceerd te zijn. Denk niet vanuit het bewakingscamera set maar de centrale bridge zoals de Somfy TaHoma die we al eerder noemde. Die werkt als vertaler tussen apparaten en diensten. Maar heb je eigenlijk meer systemen nodig, een camera is toch voldoende? Wanneer u via een IP camera tool de beelden op uw mobiel wilt bekijken, of de lampen automatisch wilt laten inschakelen bij onraad, zult u verder moeten denken dat een bewakingscamera bij de voordeur. Denk dus niet zozeer in het plaatsen van een camera voor beveiliging, maar naar het installeren van huisbeveiliging waar camera apparatuur een deel van uitmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *