Hoe bespaar je jaarlijks tot 1.200 euro op je energiefactuur?

Wist je dat meer dan honderdduizenden gezinnen en kmo’s in ons land met slapende energiecontracten zitten? Hierdoor betaal je jaarlijks zo’n duizend euro teveel voor je energie- en aardgasfactuur. Volgens nieuwe berekeningen van onderzoeksbureau Creg kunnen gezinnen op jaarbasis € 1.200 uitsparen. Maar de vraag die op ieders lippen brandt: hoe doe je dit in hemelsnaam?

elektriciteit gas

Verwarmen en koelen

De gemiddelde Vlaming ziet zijn energierekening snel oplopen door thuis onzorgvuldig te verwarmen en koelen. Door je temperatuur 1°C lager te zetten, bespaar je tot maar liefst 7% op je eindfactuur. Het loont dus zeker de moeite om soms een dikke pull aan te trekken. Daarnaast vergeten veel bewoners de schakelaar ’s nachts of wanneer ze weg zijn op spaarstand te zetten. Is het te warm in huis? Opteer dan voor een ventilator. De airco doet zijn naam als energievreter per slot van rekening alle eer aan.

Keuken

Frigo

keukenIn de eerste plaats raden wij je aan op een koelkast met label A+++ te kopen. Deze modellen verbruiken tot 50 % minder energie dan verouderde modellen. Wissel ook niet te vaak van temperatuurinstellingen. De ideale temperatuur ligt tussen 4 en 6 °C. Hoe lager de instelling, hoe meer energie je consumeert. Maak daarnaast niet de fout om je koelkast steeds vol te stouwen. Hoe meer artikelen die gekoeld moeten worden, hoe hoger de verbruikskosten. Een andere veelgemaakte fout is het plaatsen van warm eten in de frigo. Zorg eerst dat je lekkere spaghetti bolognaise een kamertemperatuur bereikt alvorens je het in de frigo plaatst.

Diepvries

Kies voor een vaste temperatuurinstelling van – 18 °C. In tegenstelling tot een koelkast, dien je wél zoveel mogelijk producten in de diepvriezer te stoppen. Nog meer dan bij een koelkast is het belangrijk om warm eten niet rechtstreeks in de diepvries te plaatsen. Dit heeft anders een dramatische impact op je energiefactuur.

Kleine keukenapparaten

Bij kleine keukenapparaten denken we meteen aan koffiezetapparaten. Is je koffie klaar? Giet ze dan meteen in een thermosfles en schakel het apparaat meteen uit. Veel Vlamingen maken de fout om het koffiemachine aan te laten staan.

Vaatwasser

De kleine elektrische boiler die verbonden is aan het vaatwasmachine verslindt energie alsof het lucht is. Het is daarom wenselijk om de boiler van tijd uit te schakelen. Schakel ze enkel in wanneer je warm water nodig hebt. Bovendien heerst de misconceptie dat met de hand afwassen zuiniger is dan een vaatwasmachine. Dit is niet zo! Indien je met warm water wast, verbruik je al gauw tot 10 liter per afwasbeurt. Op termijn bespaar je dus meer door je vaatwasmachine pas op te zetten wanneer vol zit.

Fornuis

Elektrische kookplaten blijven nog een hele tijd nawarmen wanneer je klaar bent met koken. Is je steak bijna à point? Schakel dan de kookplaat uit en laat het vlees verder garen met de restwarmte. Heb je nog geen elektrisch fornuis? Koop dan zeker een model met inductieplaten. Hierdoor spaar je tot wel 40% energie uit in vergelijking met klassieke modellen. Is het niet nodig om de oven te gebruiken? Kies dan voor de microgolfoven.  Een oven verbruikt immers veel meer energie dan zijn kleine tegenhanger.  Bovendien is het raadzaam om de afzuigkap meteen na het koken uit te schakelen.

Wassen, drogen & strijken

Wassen

wasmachineKies ook hier voor een wasmachine met energielabel A+. Laat daarnaast het wasmachine pas draaien wanneer de trom volledig vol zit. Twee keer een halfvolle machine laten draaien is nefast voor je rekening. Goed gezwierd is half gewonnen, want een verkorte droogbeurt werkt kostenbesparend.

Drogen

We kunnen er niet genoeg op hameren: zuiver van tijd tot tijd de stoffilter. Stofdeeltjes belemmeren het wegblazen van vochtige warme lucht. Je kan het al raden, een zuivere filter is nodig om energie te besparen. Is het volop zomer? Hang je kleren dan buiten op een wasdraad en laat de natuur zijn werk doen.

Strijken

Veel Vlamingen zijn van mening dat ieder kledingstuk gestreken moet worden. Dit is echter een foute opvatting. Je kan besparen op strijkbeurten door broeken, sokken en T-shirts meteen op te plooien nadat je ze uit de droogkast haalt. Je ziet het verschil heus niet!

Verlichting

We begrijpen dat je ook hier je licht komt opsteken. Vermijn ten alle kosten halogeenlampen of gloeilampen. Wil je duizelingwekkende cijfers op je energierekening vermijden, kies dan voor led-lampen of spaarlampen. Tip van de dag: kies voor een gezellige sfeer in huis voor witte led-lampen.

We willen geen open deur intrappen, maar schakel het licht altijd uit als je gaat slapen of wanneer je het huis verlaat. Zo moeilijk is dit toch niet?

Recreatie

Lig je enkel ’s avonds voor de buis of ben je niet weg te slaan van de televisie? Hoe dan ook, je opteert best voor een led-tv. Net zoals de gelijknamige lampen zijn ze een pak duurzamer dan verouderde modellen. Heb je ook een digibox van Telenet of Belgacom? Probeer dan het sluipverbruik tegen te gaan door je decoder vaker uit te pluggen.

 

elektriciteit gas

Nog meer energiebesparende tips nodig? Onderstaande video geeft je nog meer tips & tricks!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *