waterontharder

Hard water: wat, waar en hoe los je dat op

Merk jij ook regelmatig een witte aanslag in je koffiezetapparaat, waterkoker of aan je kranen? Maak jij je er niet echt zorgen over? Dat zou je misschien beter wel doen. Maar wat is hard water eigenlijk en waarom is het zo’n probleem?

Wanneer heb je te maken met hard water?

We spreken van hard water als er te veel kalk in het leidingwater zit. Dit komt neer op een te hoge concentratie calcium- en magnesiumzouten. Bij opwarming verdampt het hard water en zetten de zouten zich af. Het resultaat is een witte aanslag, bijvoorbeeld typisch aanwezig in waterkokers.

Hard water is dus vrij gemakkelijk op te merken, namelijk in keukenapparaten die je elke dag gebruikt. Naast deze opvallende gevolgen zijn er echter ook heel wat nadelige effecten die je op het eerste zicht niet opmerkt.

Schade aan toestellen, sanitair en kledij

Kalk zet zich niet alleen af op keukentoestellen als waterkokers en koffiezetapparaten maar eigenlijk overal waar warm water circuleert of stroomt. Denk aan wasmachines, de leidingen van je centrale verwarming en in je boiler. Dit maakt dat toestellen sneller verslijten en ook dat je meer energie verbruikt omdat kalk de normale werking van de toestellen tegenwerkt.

Verder kan kalkaanslag optreden op kranen en douchekoppen in je badkamer en keuken. Dat maakt schoonmaken niet alleen moeilijker maar ook gewoon duurder want je gaat meer kuisproducten gebruiken. Dat is uiteraard slecht voor het milieu en kost je ook veel geld.

Een laatste probleem van kalkaanslag is voor kledij, gewassen met hard water. Dit merk je amper op maar de  aanslag maakt wel dat je kleding minder zacht aanvoelt. Dagelijks douchen en baden met hard water kan zelfs leiden tot jeuk en irritatie.

Wat kan ik eraan doen?

Je kan natuurlijk de trucjes van ‘Tante Kaat’ toepassen, zoals azijn gebruiken en je (vaat)wasmachine nooit hoger dan 60 graden zetten. Het effect zal echter minimaal zijn en je lost de kern van het probleem niet op.

Door simpelweg een waterontharder te installeren ben je meteen zeker gerust. Je kan hiermee tot € 600 per jaar besparen. Dankzij expert Alles voor je Huis kan je nu twee gedetailleerde prijsoffertes aanvragen en zo 40% beparen op de prijs!

 

waterontharder

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *