Onderhandeling kopen huis

Hoe onderhandel je over de prijs van een koophuis? 11 handige tips

Je hebt je droomhuis eindelijk gevonden en je bent zo ver om een eerste bod te plaatsen… Onwijs spannend natuurlijk, maar ook een cruciale fase die nu voor je aanbreekt; de prijsonderhandeling. Aangezien dit een stressvolle periode voor je kan zijn, helpen we je graag tijdens het onderhandelingsproces. We hebben 11 waardevolle tips voor je verzameld, waarmee jij de onderhandelingen als een echte pro zal ingaan!

De beste tips tijdens de onderhandelingsfase

1) Analyseer de prijs van enkele gelijkwaardige en vergelijkbare woningen

Hiermee kun je eenvoudig achterhalen wat je beoogde woning daadwerkelijk waard is. Dit geeft je een sterke onderhandelingsbasis wanneer je de onderhandeling zult starten met de verkoper.

2) Het doelbedrag van de verkoper ligt vaak lager dan de vraagprijs

Houd er rekening mee dat de vraagprijs vaak hoger ligt dan de gewenste prijs. Bij geringe concurrentie dien je ook geen bod te doen met de waarde van de vraagprijs.

3) Bied 15-20% lager dan de vraagprijs

Dit kun je als vuistregel aanhouden voor je eerste bod. In veel gevallen ligt het doelbedrag van de verkoper tussen dit bedrag en de vraagprijs in. Je hebt vervolgens de mogelijkheid om elkaar in het midden te treffen.

4) Benoem de gebreken van het huis om de prijs te kunnen drukken

Uiteraard wordt deze tactiek vaker toegepast, waardoor het zijn kracht enigszins verliest. Kom daarom met goed onderbouwde argumenten en probeer niet lukraak te klagen over alles wat je ziet.

5) Geef aan dat je geïnteresseerd ben in meerdere vergelijkbare huizen- of opties

Het kan nooit kwaad om aan te geven dat je in meerdere woningen interesse hebt. Het laatste wat je wilt, is wanhopig overkomen tijdens de onderhandelingen. Verstevig je positie en maak duidelijk dat je alternatieven klaar hebt staan.

6) Onderzoek hoelang het huis al te koop staat en pas je strategie hier op aan

Staat het huis al lang te koop? Wellicht is de vraagprijs dan te hoog of is de concurrentie laag. Neem dit mee in je onderhandelingsstrategie en pas je bod hier vervolgens op aan.

7) Noem je hoogste niet-onderhandelbare bod als de onderhandelingen vastlopen

Het kan voorkomen dat de onderhandelingen stagneren en je niet verder komt. Op dit moment kun je het hoogste niet-onderhandelbare bod neerleggen bij de verkoper. Doe dit enkel als laatste poging om iets te forceren, aangezien je wel je kaarten op tafel legt.

8) Bied nooit een rond bedrag, aangezien dit je onderhandelingspositie benadeelt

Bij het plaatsen van een bod dien je niet voor een rond bedrag te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor 87.000 in plaats van 90.000. Dit geeft je veel meer bewegingsvrijheid wanneer koper en verkoper bereid zijn elkaar tegemoet te komen.

9) Wees enthousiast, beleefd en meegaand tijdens de onderhandelingen

Veel mensen kiezen er voor om zakelijk de onderhandelingen in te gaan. Dit kan uiteraard effectief zijn. Echter, zijn er ook kopers waarbij de zogenaamde gun-factor bepalend kan zijn. Vriendelijkheid kan jou wellicht net de voorkeur geven.

10) Doe onderzoek bij het kadaster. Staat de hypotheek onder water?

Het kan zomaar dat de hypotheek onder water staat. De vraagprijs kan dan het initiële aankoopbedrag van de verkoper niet meer dekken. Doe hier dan ook vooraf research naar. Het verstevigt je positie en vraagt ook om enige aanpassing in je gekozen strategie.

11) Word niet ongeduldig en wacht even met een reactie- of bod

Houd je hoofd koel en bewaar je geduld tijdens de onderhandelingen. Wacht ook altijd even een paar dagen met het uitbrengen van een (tegen)bod. De verkoper voelt het aan hoe graag je de woning wilt hebben en versterkt daarmee zijn eigen positie ten opzichte van jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *